Varstvo zasebnosti

  1. Uvod

   Od 11. decembra 2018 velja za varstvo posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah Unije Uredba (ES) št. 2018/1725 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. oktobra 2018. Ta uredba sledi istim načelom in pravilom, kot so določena v splošni uredbi o varstvu podatkov.

   To spletišče lahko vsebuje povezave na druga spletišča. Evropski parlament ni odgovoren za politike ali prakse varovanja zasebnosti na spletiščih tretjih oseb.

  2. Zakaj zbiramo, hranimo in obdelujemo vaše podatke?

   Vaše osebne podatke zbiramo in obdelujemo zaradi ohranjanja stikov z državljani, ki so prostovoljno izrazili željo, da bi bili obveščeni ali vključeni v dogodke in pobude, ki potekajo v okviru institucionalne informacijske in komunikacijske kampanje Evropskega parlamenta za evropske volitve 2019.

   Vaši osebni podatki se obravnavajo v skladu s politiko, opisano v Uredbi (EU) št. 2018/1725. Naloge v zvezi z institucionalno informacijsko in komunikacijsko kampanjo Evropskega parlamenta se opravljajo v javnem interesu. Evropski parlament bo osebne podatke obdelal samo za namene, za katere so bili sporočeni.

  3. Kdo je odgovoren za obdelavo vaših podatkov? (odgovorna oseba za obdelavo podatkov)

   Za obdelavo vaših podatkov je odgovoren vodja oddelka za spletno komunikacijo v okviru generalnega direktorata Evropskega parlamenta za komuniciranje.

   Uradna oseba za varstvo podatkov v Evropskem parlamentu zagotavlja, da se v instituciji uporabljajo določbe Uredbe (EU) št. 2018/1725.

   Evropski nadzornik za varstvo podatkov deluje kot neodvisen nadzorni organ. Skrbi, da vse institucije in organi EU spoštujejo pravico ljudi do zasebnosti pri obdelavi njihovih osebnih podatkov.

  4. Katere osebne podatke zbiramo?

   Zbiramo samo podatke, ki jih potrebujemo za izpolnitev namenov, ki so določeni ob zbiranju. Te podatke lahko kadarkoli posodobite.

   Vaše podatke bomo zbirali tako:

   • osebno in/ali po telefonu
   • ob prijavi na našem spletišču

   Spodaj so navedeni primeri podatkov, ki jih lahko z vašim dovoljenjem zbiramo:

   • ime in priimek;
   • kontaktni podatki (npr. elektronski naslov, kraj prebivališča, telefonska številka itd.);
   • izbrani jezik;
   • izbrani načini prihodnje komunikacije, vključno z naročniškimi nastavitvami in interesnimi področji za eno ali več podkategorij tematik, o katerih želite prejemati več informacij (neobvezno);
   • če se želite vpisati prek Facebooka ali Twitterja, se lahko z izbrano metodo vpisa zberejo tudi vaši kontaktni podatki;
   • Evropski parlament spremlja tudi število uporabnikov, ki jih drugi uporabniki povabijo prek platforme, za statistične in poročevalske namene.

   Evropski parlament ne zbira posebnih kategorij podatkov, kot so mnenja, in te platforme ne uporablja za namene profiliranja.

   Kadar so spletni natečaji organizirani v družbenih omrežjih prek te platforme, se lahko vključijo dodatni koraki, ki zahtevajo obdelavo dodatnih osebnih podatkov za organizacijo potovanj, kot so tisti, ki so vključeni v potni list (ime, datum rojstva, datum in kraj odhoda in povratka, kontaktni e-naslov, fotografija osebne izkaznice ali potnega lista).

   Piškotki in lokalno shranjevanje

   To spletišče piškotke uporablja izključno za omogočanje ali izboljšanje storitev in za boljšo uporabniško izkušnjo obiskovalcev. Evropski parlament piškotkov nikakor ne uporablja za zbiranje, obdelavo, posredovanje ali shranjevanje osebnih podatkov. Uporabniki lahko enostavno spremenijo nastavitve piškotkov po svoji začetni izbiri, tako da kliknejo na povezavo „Spremeni nastavitve piškotkov“ na dnu strani.

   Kaj lahko naredite, če ne želite, da se piškotki namestijo v vaš računalnik?

   Marsikoga moti, da se v njegov osebni računalnik ali mobilni telefon shranjujejo podatki, zlasti če jih shranjuje in uporablja tretja oseba brez njegove vednosti. Če želite, lahko nekatere ali vse piškotke blokirate in izbrišete tiste, ki so že nameščeni, vendar se morate zavedati, da potem nekatere funkcije morda ne bodo delovale. To naredite tako, da spremenite nastavitve zasebnosti v brskalniku.

   Nekateri tretji ponudniki so razvili orodja, ki onemogočijo zbiranje in uporabo podatkov prek modulov.

   Piškotki tretjih ponudnikov

   Facebook, Twitter, Youtube in Google Maps utegnejo namestiti piškotke za objavljanje vsebine v družbenih omrežjih ali za zbiranje in obdelavo statističnih podatkov o dostopu. Prisotnost, število in status teh piškotkov so lahko odvisni od vaše uporabe teh orodij pred ali med obiskom spletišča Evropskega parlamenta.

   S klikom na ustrezne povezave preverite, kakšna je politika teh spletišč glede piškotkov na socialnih omrežjih. Enostavno lahko spremenite nastavitve piškotkov po svoji začetni izbiri, tako da kliknete na povezavo „Spremeni nastavitve piškotkov“ na dnu strani.

    

    

   Kaj so piškotki?

   Večina spletišč, ki jih obiskujete, uporablja piškotke, da bi vam ponudila boljšo uporabniško izkušnjo. Piškotki spletišču omogočijo, da se vas „spomni“, kar lahko traja le do konca vašega obiska strani (s pomočjo sejnega piškotka) ali tudi za naslednje obiske (s pomočjo trajnega piškotka).

   Piškotki imajo lahko veliko različnih funkcij. Omogočajo vam učinkovitejše brskanje, shranjevanje vaših nastavitev, na splošno pa izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo na spletišču. S piškotki je komunikacija med vami in spletiščem hitrejša in enostavnejša. Če spletišče ne uporablja piškotkov, vas bo ob vsakem prikazu nove podstrani zaznalo kot novega obiskovalca – če recimo na določeni strani zaprete meni in obiščete naslednjo stran, si spletišče vaše izbire ne bo zapomnilo in vam bo naslednjo stran prikazalo z odprtim menijem.

   Nekatera spletišča uporabljajo piškotke tudi za učinkovitejše prikazovanje oglasnih ali trženjskih sporočil, kar temelji na primer na vaši lokaciji in/ali spletnih navadah.

   Piškotke lahko namesti spletišče, ki si ga ogledujete („piškotki prvega ponudnika“), lahko pa jih namestijo druga spletišča, ki so odgovorna za vsebino na strani, ki si jo ogledujete („piškotki tretjih ponudnikov“).

   Kaj je v piškotku?

   Piškotek je preprosta besedilna datoteka, ki jo na vaš računalnik ali mobilno napravo shrani strežnik spletišča. Ta bo kasneje lahko pridobil ali prebral vsebino tega piškotka. Piškotke upravlja vaš spletni brskalnik. Vsak piškotek je edinstven in vsebuje anonimne podatke, kot so edinstveno prepoznavalo, ime spletišča, črke in številke. Omogoča, da si spletišče zapomni vaše brskalne nastavitve.

   Vrste piškotkov

   Piškotki prvega ponudnika

   Piškotke prvega ponudnika namesti spletišče, ki si ga ogledujete. Bere jih lahko samo to spletišče.

   Piškotki tretjih ponudnikov

   Piškotke tretjih ponudnikov namesti in uporablja organizacija, ki ni lastnica spletišča, ki si ga ogledujete. Spletišče lahko na primer za analizo svojih obiskovalcev uporablja storitve tretje družbe. Ta družba za izvajanje te storitve namesti svoj piškotek. Na spletišču, ki si ga ogledujete, lahko vključuje tudi vsebine od drugod, na primer videoposnetke s spletišča Youtube ali slikovne predstavitve s spletišča Flickr. Tudi ta spletišča lahko namestijo svoje piškotke.

   Še bolj pomembno je, da lahko spletišče uporablja zunanje oglaševalsko omrežje za objavljanje usmerjenih oglasov. Evropski parlament oglaševalskih storitev ne uporablja.

   Sejni piškotki

   Sejni piškotki so na vaši napravi začasno shranjeni med tem, ko brskate po spletišču, in se izbrišejo takoj, ko zaprete spletni brskalnik.

   Trajni piškotki

   Trajni piškotki se v vaš računalnik shranijo za določen čas (običajno za eno leto ali več) in se ne izbrišejo, ko zaprete spletni brskalnik. Uporabljajo se, če je treba vaše podatke hraniti za več kot en sam obisk.

   Bliskovni piškotki

   Številna spletišča uporabljajo Adobe bliskovni predvajalnik za prikazovanje videoposnetkov ali infografik svojim uporabnikom. Družba Adobe uporablja svoje piškotke, ki jih z nastavitvami spletnega brskalnika ni mogoče upravljati. Te piškotke uporablja bliskovni predvajalnik za iste namene, kot se uporabljajo drugi piškotki, se pravi za shranjevanje nastavitev ali spremljanje dejavnosti uporabnikov.

   Bliskovni piškotki delujejo drugače kot drugi piškotki spletnega brskalnika. Namesto več posebnih piškotkov za posebne namene je spletišče omejeno na le enega, v katerega mora shraniti vse podatke glede tega spletišča. Spremenite lahko količino podatkov, ki so shranjeni v piškotku, ne morete pa določiti, katere vrste podatkov lahko piškotek shranjuje.

    

    

  5. Komu posredujemo vaše podatke?

   Dostop do vaših podatkov imajo samo uslužbenci Evropskega parlamenta in obdelovalca podatkov. Evropski parlament nobenih podatkov ne posreduje osebam, ki niso ti prejemniki. . Računsko sodišče, Sodišče Evropske unije in Evropski urad za boj proti goljufijam lahko dostopajo do njih samo v primeru revizijskih ali sodnih postopkov. Evropski parlament osebnih podatkov ne deli s tretjimi osebami za namene neposrednega trženja.

  6. Kako dolgo hranimo vaše podatke?

   Osebne podatke bomo hranili samo za potrebe, za katere smo jih pridobili, in do takrat, ko posamezniki, na katere se podatki nanašajo, zaprosijo za njihovo odstranitev.

  7. Kako so shranjeni vaši podatki?

   Evropski parlament je zavezan varovanju varnosti vaših osebnih podatkov. Uporabljamo vrsto varnostnih tehnologij in postopkov, ki pomagajo varovati vaše osebne podatke pred nepooblaščenim dostopom, uporabo ali razkritjem.

   Vaši osebni podatki so shranjeni v zavarovanih strežnikih z omejenim dostopom, ki so v nadzorovanih objektih. Za skladiščenje in vzdrževanje se lahko osebni podatki prenesejo v ZDA v skladu s členom 48 Uredbe (ES) št. 2018/1725 in v okviru zasebnostnega ščita EU-ZDA.

  8. Kako lahko dostopate do svojih podatkov, preverite njihovo točnost in jih po potrebi popravite ali izbrišete?

   Obrnete se lahko na oddelek za spletno komunikacijo. Če oddelek ne more ugoditi vaši zahtevi, bo obdelovalca podatkov zaprosil za tehnično podporo.

   Če imate pomisleke glede obdelave vaših osebnih podatkov prek tega spletišča, se lahko na oddelek za spletno komunikacijo obrnete tudi glede obdelave teh podatkov.

   Kontakt:

   Evropski parlament

   Directorate general for Communication - Web Communication unit

   Rue Wiertz 60

   B-1047 Brussels

   datarequest@thistimeimvoting.eu

  9. Pritožbe

   Pritožbe se lahko vložijo kadarkoli

   • pri uradni osebi za varstvo osebnih podatkov v Evropskem parlamentu.

   Elektronski naslov:            Data-Protection@europarl.europa.eu

   Elektronski naslov:             edps@edps.europa.eu